Hayatın Ritmini Yakalayın…

hritm4“Yetenek olağandır. Yeteneği besleyip geliştirecek çevreyi bulmak olağan değildir. Her çocuk pek çok yeteneğe yatkın doğar. Eğitimin gizi bu yetenekleri ortaya çıkaracak çevrenin yaratılmasında ve geliştirilmesindedir.”

Japon müzik eğitimcisi Suzuki yetenek ile eğitim ve çevre ilişkisini bu şekilde kuruyor. Eğitimde müziğin özgüveni, karakteri, beyin ve duygular arasındaki koordinasyonu, iletişim becerilerini, dinleme becerilerini, hafızayı ve dil becerilerini geliştirdiğini biliyoruz. Araştırmalara göre müzik, çocukların seslerini ve kelimelerini geliştirmenin en iyi yolu!

Bireysel başarılar da şüphesiz yaşanılan çevrenin genel iklimiyle çok paraleldir. Evet, başarıda kişinin kumaşının kalitesi büyük etkendir ama içine doğulan toplumun belirleyici etkisi göz ardı edilemez. Bunun böyle olduğunu ortaya koyan pek çok değerli çalışma var. Malcolm Gladwell, Outliers adlı kitabında bu durumu “ekolojiyle” şöyle izah eder:

“Ormandaki en uzun meşe, sadece en sert palamuttan yetiştiği için en uzun meşe olmamıştır; diğer ağaçlar onun aldığı güneş ışığını kesmediği, çevresindeki toprak derin ve zengin olduğu, fidanken hiçbir tavşan onun kabuğunu kemirmediği ve hiçbir oduncu onu vakti gelmeden kesmediği için de en uzun meşe o olmuştur.”

Peki biz değerli çocuklarımız için gerçekten çok önemli olan müzik konusundaki gelişimlerine ebeveynler olarak nasıl katkı sağlarız?

Elbette müziği hayatımızın bir parçası yaparak…

İşte müziği günlük hayatımızın bir parçası haline getirebilmek için ufak ipuçları:
hritmi1• Çocuğunuzun yolda yürürken kulağına gelen bir müzik sesine duyarsız kalmamasını sağlayın. El çırparak ya da sekerek eşlik etmesi için onu cesaretlendirin. Bu davranışın çocuğunuzun özgüven kazanmasında büyük rolü olacaktır.
• Evde veya arabada radyoyu açın. Çocuğunuzun dans etmesi veya müziğe eşlik etmesi bir süre sonra kendiliğinden oluşacaktır.
• Yemek yaparken, evi süpürürken, bazen banyo yaparken müzik dinleyin. Göreceksiniz ki değil çocuğunuzun sizin bile kulağınızda melodiler kalacak.
• Çocuğunuzun altını değiştirirken ona şarkı söyleyin. İletişim kurmanın ve bir bağ oluşturmanın güzel bir yoludur.
• Öğretici kelimeler, anlamsız sesler, tekerlemeler, ritimler… Hepsini bir arada kullanın ve çocuğunuzu size katılması için teşvik edin.
hritmi2• Eğer bir enstrüman çalıyorsanız, çocuğunuzun size eşlik etmesine, eşlik etmeyi başaramasa bile aktivitenize katılmasına izin verin. En azından nota kitabınızın sayfasını çevirebilir yada el çırparak size eşlik edebilir. Bu şekilde yaptığınız müzik ile onun kulağını besleyebilirsiniz.

Sadece çocuğunuz için değil gerçekten zevk alabileceğiniz ve etrafınızdakileri mutlu edebileceğiniz bir yaşam için müziğin reddedilemez varlığından yararlanmayı ihmal etmeyin…

Ebru Gül BUDAK
Müzik Öğretmeni

KALEV İlkokulu

Share