Corona Günlerinde Sanat!

Bir süredir evdeyiz… En çok özlediğimiz şeydi aslında, Ev! Sevdiklerimizle daha uzun zamanlar geçirmenin hayaliydi bu vakitler, ancak biraz korku filmi tadında oldu kabul ediyorum…

“Gerçeküstücüler”in oyunu mu yoksa gerçekten de “biz büyüdük ve kirlendi dünya” mı bilemiyorum; şu ara sağlıklı olma halini korumak için en iyisi “evde” olmak. Korkuyu yenmenin en güzel yöntemlerinden biri ise sanat 😊

@sidedimes/ adlı bir instagram sayfasında günümüz dünyasının klasik tablolar üzerinden yorumlanması… Dahası instagram hesabında…

Ne diyorduk; eve kapandık diye sanat damarlarımızı koparmaya gerek yok; Mahmut Hoca’nın da dediği gibi okul her yerdir… 😃

Yaklaşık 15 gündür telefonumda ve web tarayıcımın sık kullanılanlarında olan bu uygulamalar keyifli zaman geçirmeme vesile oluyor gidemediğim ve göremediğim müzeleri, galerileri ve eserleri bu sayede gezmiş, görmüş ve dokunmuş oluyorum.

Öyleyse evde; çoluk çocuk, eş dost sanattan konuşmak isteyenler toplaşın telefonumdaki bazı siteleri/uygulamaları sizlerle paylaşacağım;

Bu uygulamaları ister yalnız gezin, isterseniz kol kola ailecek şöyle bir turlayın derim.

WIKIART https://www.wikiart.org/

Yüzlerce ülke, binlerce sanatçı ve yüzbinlerce sanat eserini bulabileceğiniz bir site.

Google Arts & Culture https://artsandculture.google.com/

Google Arts ile bir koleksiyoner olabilirsiniz. Milyonlarca müze, galeri ve şehri Google Maps ile gezebilir sanat eserlerini bir rehber tadında keşfedebilirsiniz. Özellikleri:

  • Yakınlaştırma: Dünyanın en büyük hazinelerinin her ayrıntısını inceleyin.
  • Sanal Gerçeklik: Google Cardboard görüntüleyicinizi alın, sanat ve kültüre dalın.
  • Zamana ve rengine göre göz atma: Renklere veya süreye göre filtreleyerek sanat yapıtlarını keşfinin keyfini yaşayın.
  • Sanal turlar: Dünyadaki en ünlü müzelerin içine adım atın ve simgesel yapıtları ziyaret edin.
  • Kişisel koleksiyon: En sevdiğiniz sanat eserlerini kaydedin ve koleksiyonlarınızı arkadaşlarınızla paylaşın.
  • Bölgesel: Bulunduğunuz bölgedeki müzeleri ve etrafınızdaki kültürel etkinlikleri bulun.
  • Sergiler: Uzmanlar tarafından düzenlenen rehberli sanal turlar yapın.
  • Günlük özet: Uygulamayı her açtığınızda yeni bir şeyler öğrenin.
  • Sanat eksperi: Belirli müzelerde cihazınızın kamerasını çevrimdışıyken bile tarayıcınızı sanat eserlerine doğru tutarak daha fazla bilgi edinin.
  • Bildirimler: Abone olarak en iyi sanat ve kültür hikâyeleri hakkındaki güncellemeleri alın.

DailyArt-Your Daily Dose of Art History Stories (uygulama)

Bu uygulamada ise sanat eserleri ve sanatçılarla ilgili hikayeleri ile çok meşhur. Üstelik hoşunuza gidenleri kaydedebilirsiniz.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.moiseum.dailyart2&hl=en 

Touch of Van Gogh (uygulama)

Sanat eserlerine dokunmanızı isteyen bir uygulama! Ekran görüntüsü olarak ama…

https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.plajt.touch.gogh_free&hl=en

MOMA (Heide museum of modern art) (Uygulama)

MoMA uygulaması ile New York Modern Sanat Müzesine gönüllü hapsolacaksınız. Koleksiyonlar arasında gezinti yaparak, sanat eserlerini, medyaları depolamanıza ve anında arkadaşlarınızla paylaşmanıza izin veren ‘My Collections’ işlevi ile deneyiminizi kişiselleştirebilirsiniz. Bu uygulama ile bir daha asla hiçbir sergiyi kaçırmayacaksınız.

Art work SNS, artgather (Sosyal Ağ)

Sanat aşıklarının sosyal ağı artwork SNS, artsgather sizi küresel sanat topluluğuyla iletişime geçmeye ve favori sanat eserlerinizi paylaşmaya davet ediyor. Takipçileriniz arttıkça sizi tümüyle kafası karışmış halde bırakanlarla birlikte ilham veren parçalarla ilgili tartışmalarla ufkunuz açılacak.

Artsy (web sitesi) https://www.artsy.net/

Uygulama etkileyici bir şekilde 250.000 üzerinde sanat eseri, sergilerin kapsamlı yayını, gösteriler ve fuarlar ile ilgili bilgi sunuyor. Telefonunuzdan hızlıca bulup, aşık olup, alabilmeniz için sizi uluslararası galerilere bağlıyor.

Street Art Cities (uygulama)

Bu uygulama tüm dünyada sokak sanatını keşfetmenizi sağlar. Neyin etrafında olduğunuzu görmek için haritayı kullanmanız yeterlidir. Bulunduğunuz yerden bir bisiklet kiralamak veya yürümek, şehrin güzel sanat eserlerini keşfetmek için rota özelliğine bakmanız yeterlidir.

Magnus (Smartify: Explore a world of arts and culture) (uygulama)

Onun için sanatın Shazam’ı demek yanlış olmaz. Bir sanat galerisini dolaşıyorsunuz, Rastgele bir eseri seçin, uygulamayı açarak telefonunuzu hedefinize yönlendirin ve işte, o eserin kime ait olduğu ve bazı bilgiler anında ekranınızda. Bir diğer heyecanlandıran özelliği ise uygulamanın size ayrıca fiyat bilgisini de verebiliyor olması.

Artvisor (Beta)(websitesi) https://www.artvisor.com/

“Aslında kimse onların ne yaptığını bilmiyor.” Başlığını görmüştüm ve gizem her zaman ilgimi çektiği gibi hemen öğrenmek için giriş yaptım, yazının devamında ise üyelerin, “içeride güzel şeyler var” demesi daha çok ilgimi çekti. Çünkü üyelere özel bir platform:) Uygulamanın kurucusu Piero Tomassoni ise olağanüstü şeylerin bizi beklediğine yemin ediyor. Ben baktım, bakıyorum da…😊

Kübra Nur Yaman Bozdemir
Görsel Sanatlar Eğitmeni
KALEV Eğitim Kurumları

Share