Çocuğum Dışlanıyor Ne Yapmalıyım?

Arkadaş ilişkileri çocukların gelişiminde büyük rol oynar. Aileden sonra yoğun etkileşime girdiği ilk kişiler arkadaşlarıdır.

Sosyal çevre ve gelişimi arttıkça daha çok arkadaş ihtiyacı duyar. İlkokula başlaması ile gruba dahil olma, lider olma isteği, popüler olma isteği artar. Bu sayede çocuk beğenildiğini hisseder. Kabul gördüğü durumlarda mutlu olur. Reddedildiğinde kızar, üzülür, içe döner. Bu durumda çocuk eve mutsuz gelir. Anne ve babalar çeşitli çözümler bulmaya çalışır. Zaman zaman onlarla üzülen anne baba, bu durumun sürekli olacağını düşünür ve kaygı duyar. Oysa ki küçük ip uçları ile çocuğumuza büyük yardımlar yapabiliriz.

Peki bunlar nelerdir?
– Çocuğunuzdan yaşadığı bu durumu anlatan bir resim çizmesini isteyin. Çizdiği bu resimleri duygu durumlarına uygun renklerde boyaması konusunda onu yüreklendirin. Daha sonra resmini anlatmasını isteyin. Bu sayede olumsuz düşünceleri boşaltmış olur ve sakinleşir.
– Kesinlikle diğer çocukların anne babalarıyla konuşmayın. Çocuğunuza siz arkadaş bulamazsınız. Unutmayın, onun bunu başarması gerekiyor.
– Ona destek olun ve başınızdan geçen buna benzer bir olayı (gerekirse hikaye yaratın) anlatın. Çeşitli çözümler ürettiğinizi ve uyguladığınızı söyleyin. Aynı yollardan sizin de geçtiğini düşünmesi onu rahatlatacaktır.
– En önemlisi Onu dinleyin ve neden dışlandığını anlamaya çalışın. Daha sonra gruba girebilme yolları üretin.
– Arkadaşları hakkında olumsuz cümleler kurmayın.
– Bol bol okuyun.
– Özgüvenini geliştirici etkinlikler yapın.
Bunların yanısıra etrafında arkadaşları tarafından dışlanan bir çocuk var mı diye sorabilirsiniz. Onu gözlemlemesi konusunda yüreklendirin.

Fatma PEKTAŞ SELAMİ
Sınıf Öğretmeni

KALEV İlkokulu

 

Share