Resimli Kitaplarla İngilizce Öğrenmek…

resimlikitaplarla1Her yıl binlerce resimli çocuk kitabı basılıyor ve baktığınızda kitapçılardaki çocuk bölümleri, en iyi ressamlar tarafından hazırlanan eski ya da yeni sevilen kitapların muhteşem seçeneklerini sunuyor. Ana dili İngilizce olup da bu kitapların tadını çıkaran çocukların yararlandığı bu olanaktan İngilizceyi ek bir dil olarak öğrenen küçük çocukların da yararlanmaması için hiçbir neden yoktur. Fakat yabancı kaynaklar ana dili İngilizce olan çocuklara yönelik hazırlandıkları için kitap seçiminde biraz dikkatli davranmak gerekiyor. Yani çocuğunuzun yaşına uygun gibi görünen bir kitap İngilizce seviyesi olarak yüksek olabiliyor. Bu yüzden çocuğunuzun yaşına göre değil de kitabın içeriğine göre seçim yapmanız faydalı olacaktır. Kitabın mutlaka içine bir göz atın, kelime ve cümle seçimlerine bakın; okuduğunuzda anlayabilecek mi onu tartın. Bazen kitaptaki cümleler, kelimeler direkt okuduğunuzda anlaşılması zor olabilir, ama bu kez siz okuduktan sonra sadeleştirerek tekrar anlatım yapabilirsiniz. Ya da okumayıp, resimler üzerinden anlatım yapabilir, görseller üstünden konuşabilirsiniz. Ama İngilizceden Türkçeye çeviri yapmadığınızdan emin olun. Çeviri yapmak, çocuğu Türkçe düşünmeye yönlendirecektir.

Resimli kitaplarla İngilizce öğrenmek

resimlikitaplarla2İngilizce okumalar yaparken çocuğun okumaya katılması ya da görsellerle ilgili konuşmak istemesi zaman alacaktır. Fakat bu durum onun öğrenmediği ya da anlamadığı anlamına gelmiyor. Çocuklar ifade edebildiklerinden çok ama çok daha fazlasını anlarlar. Dil öğreniminde sessiz bir dönem vardır, çocuk dinler, anlar ve gözlemler; fakat karşılık vermekte çok hevesli değillerdir. Bu çok doğaldır. Bu dönemde çocuktan karşılık vermesini istemek ya da bunda ısrar etmek, sürecin sekteye uğramasına sebep olacaktır.

Fakat zamanla kitap okumalarınızın neticesinde çocuğunuzun neleri öğrendiğini gördükçe şaşıracaksınız. Eğer neyi nasıl yapacağınızı kavrar ve bir rutin oluşturursanız, süreç içinde çocuğun İngilizceye dair birçok kelime ve ifadeyi öğrendiğini görürsünüz. Bu yüzden kitap okumalarınıza biraz farklılık katabilir, süreci daha keyifli ve öğretici bir hale getirebilirsiniz.

Kitap okumayı daha etkili hale getirmek için yapabilecekleriniz:

1. Kitaba biraz da siz eğlence katın.
Öğrenmenin anahtarı eğlencedir. Çocuk kitapları hali hazırda eğlencelidir, fakat gerek tonlamalarınızla gerekse jest ve mimiklerinizle kitaba biraz da eğlence katmak sizin elinizde. Zaten çocukları güldürmek çok kolaydır, bunu yapmayı başardığınızda o kitabı en az 10 kez okumanızı ister; bu da oradaki cümle yapılarını ve kelimeleri öğrenmesine olanak tanır. Salt bir okuma yerine, seslendirme yapar gibi okumanız çocuğunuzun o kitabı tekrar tekrar okumanızı istemenize sebep olacaktır. Hatta işin içine biraz da hareket katmakta fayda vardır. Çünkü fiziksel katılım öğrenmeyi kolaylaştırır.
2. Klasik cümlelerin sonunda durup bekleyin.
Kitap okurken klasik bazı kalıplar olduğunu bilirsiniz. Bir varmış bir yokmuş… gibi. Bu tarz ifadelerin İngilizce kitaplarında da olduğunu görürsünüz. Bu kalıplar zamanla çocuğun zihninde yer eder ve aslında çocuk bu kalıpları kafasında kendi tamamlar. Bunu fırsata çevirebilir ve böyle cümlelerin sonunda susabilir ve onun tamamlaması için teşvik edebilirsiniz.
3. Karakterlerle arkadaş olun.
Çocuklar hayal dünyalarında benimsedikleri karakterlere duygusal olarak bağlanır ve onunla bir şekilde iletişim halinde olmaktan büyük keyif alırlar. Bu yüzden çocuğun sevebileceği bir karakteri olan kitapları da kullanmayı isteyebilirsiniz. Kitabı açtığınızda karaktere selam verebilir, kapatırken iyi geceler dileyebilirsiniz. Bu arkadaşlık kitap okuma dışında da aktiviteler yapmanıza yardımcı olabilir. Çocuğunuzdan sevdiği karakter için bir resim yapmasını isteyebilir ve bunu anlatmasına yardımcı olabilirsiniz. Bir ipucu: karakterin sadece İngilizce bildiğini söylemeniz, çocuğunuzun onunla İngilizce iletişim kurması için heveslenmesine yardımcı olacaktır.
4. Kitap CD’lerini sonra kullanın.
Bazı hikâye kitaplarının içinde CD veya CD-ROM gibi dijital kaynaklar bulunur. Bunlar, pasif bir deneyim sundukları ve aslında çocuğun hayal gücünü örseledikleri için okuma öncesinde kullanılmamalıdır. Çocuğunuzun kitabı okuduğundan hatta çok okuyup neredeyse cümleleri ezberden söylemeye başladığı noktada, deneyimi zenginleştirmek için CD’leri kullanmaya başlamanız daha yararlı olacaktır.
5. Büyüyü bozmayın.
Biz yetişkinler bile bir kitabın içinde kaybolur ve dış etkenlerin bizi rahatsız etmesini istemeyiz. Çocuklar da kitap okurken sık sık soru sorulmasından rahatsız olur ve hayal dünyalarından koparıldıkları için dikkatleri dağılır. Bu yüzden soruları ve yorumları kitap okuma öncesi aktivitesi olarak değerlendirmekte fayda var. Başta da söylediğimiz gibi, kitapla ve resimleriyle ilgili konuşup, yarı İngilizce yarı Türkçe yorumlar yapıp; sonrasında okumaya geçebilirsiniz.
resimlikitaplarla36. Okuma sonrası biraz sessizlik.
Kitabı okudunuz, kapağı kapattınız. Birkaç saniye bekleyin. Hiçbir şey söylemeyin. Çocuğunuzun hayal etmesine ve hikâye hakkında düşünmesine izin verin.
7. Kitabı yeniden yazın.
Kitabı okudunuz ve çok sevdiniz. Tekrar tekrar okudunuz ve çocuğunuz cümleleri neredeyse ezberden söyleyebilecek hale geldi. Kitabı rafa kaldırmak yerine, hazır bu kadar iyi öğrenmişken bunu kitap sonrası aktiviteler için kullanabilirsiniz. Bu aktivitelerden en etkili olanlarından biri de kitabı yeniden yazmak olabilir. Bunu kağıt kalemle yapabileceğiniz gibi çevrimiçi kaynaklar kullanarak da yapabilirsiniz. Aşağıdaki video böyle bir aktiviteyi nasıl yapabileceğinizi çok güzel anlatıyor. Bu tarz bir uygulama ile harikalar yaratabilirsiniz.

Yasemin İSLAH
İngilizce Öğretmeni, Öğretmen Eğitmeni

KALEV İlkokulu

Share