Azı Karar, Çoğu Zarar

Ödev kavramı hakkında öğretmenlerin, öğrencilerin ve ailelerin birbirinden farklı olumlu ve olumsuz tutumları var. Bazı kişiler ödevi gereksiz bulurken bazı kişiler yararlı ve gerekli buluyor. Bu farklılığa sebep olan tek önemli nokta: “Ödevin kalitesi“.

Peki kaliteli ödev nasıl olmalı?
• Öncelikle ödev, öğrencilerin dikkat sürelerine göre hazırlanmalı. Öğrencinin saatlerini alacak ödevlerin ona hiçbir katkısı yok. Ayrıca bu durum öğrencinin ödev hakkında olumsuz düşünceler geliştirmesine neden olur.
• Öğrencinin sınıfta öğrendiği konuyu pekiştirmesine olanak vermeli. Öğrenci sınıf ortamında görmediği bir yönergeyle ödev sayfasında karşılaşmamalı.
• Yönergeler kısa ve anlaşılır olmalı. Öğrenci yönergeyi okuduğunda ne yapacağını anlamalı. Ayrıca her zaman aynı yönergeler kullanılmamalı. Yönergelerin çeşitli olması öğrenciye zenginlik katar.
• Ödevlerde görsellere yer verilmeli ve eğlenceli hale getirilmeli. Toplama işlemini yeni öğrenen bir öğrencinin matematik ödevinin tüm sayfasında işlem olmamalı. Bu şekilde olursa öğrenci sayfaya baktığında bile sevimsiz gelir. Ödev bulmacalarla ve şifrelerle eğlenceli hale getirilmeli.
• Öğrencinin önceden edindiği bilgi, yeni bilgilerle ilişkilendirilerek ödev sayfasında tekrar karşısına çıkmalı.
• Ödevler mutlaka günlük olarak öğretmen tarafından kontrol edilmeli ve öğrencilere geri dönüş yapılmalı.

Ödev gerekli mi? sorusunun cevabı ise şöyle: “Ödev kaliteli bir çalışma ise evet, gerekli.” Ayrıca ödev yapmanın öğrenciler üzerinde farklı yararları da var.
• Öğrenci edindiği bilgileri tekrar ederek bilginin hafızada uzun süreli yerleşmesini sağlar. Tekrar edilmeyen bilgi, kısa süreli hafızadan silinip gider.
• Öğrenci, bağımsız olarak çalışarak tek başına yapabildiğini yaşayarak özgüven duygusunu geliştirir. İçsel motivasyonu yükselir.
• Ödev, çocuklarda sorumluluk duygusunu geliştirir.

Akıllara gelen bir diğer soru ise ailenin ödev konusundaki rolünün nasıl olması gerektiği… Öncelikle ödev, aile ile çocuğun arasındaki ilişkiyi bozmamalı. Aile sadece öğrencinin ödev yapması için uygun bir ortam hazırlamalı ve öğrenciye ödevini yapmasında hatırlatıcı olmalı. (Çocuk ödevini yapmamakta ısrarcı davranıyorsa bu durum öğretmenine iletilmeli. Sorumluluğunu yerine getirmeyen öğrenci bu durumu kendisi açıklamalı.) Çocuk ödevini yaptıktan sonra kontrol etmesi gerektiği söylenmeli. Bu noktada aile, çocuğun hatalarını göstermemeli. Çocuk kendisi bulmalı, bulamıyorsa ya da hata olmadığını söylüyorsa aile müdahale etmemeli. Öğretmen, öğrencinin hatalarını görmeli ve ona göre müdahalede bulunmalı. Ödev, öğretmen için öğrencinin bilgisi hakkında çok önemli bir geri dönüş aracıdır.

Esra KIRMIZI
Sınıf Öğretmeni

Kalev İlkokulu

Share